dimarts, 15 de novembre de 2016

DUES GEGANTERES ENS VISITEN A LA CLASSE.

Aquesta setmana durem a terme un TALLER DE GEGANTS que organitza l'Ajuntament de Maó. Avui han vengut a la nostra classe dues geganteres de la Colla dels Gegants de Maó, na Rosa i na Magda.


El primer que ens han explicat ha estat la història de com en Tomeu i na Guida van venir a viure a Maó. Resulta que a les festes de Gràcia de l’any 1934, l’ajuntament de Maó va llogar a l’ajuntament de Barcelona dos gegants i sis capgrossos. I això és perquè en aquella època no tots els pobles tenien els seus gegants i els havien de llogar per a les festes. El primer dia que els varen treure per Maó, la geganta  va caure i es va rompre una mà i es va esclafar la cara. Ohh! Quin desastre! D'aquesta manera, amb na Guida rompuda, no es podien tornar els gegants a Barcelona i el que va decidir l'ajuntament de Maó va ser comprar-los tots. Els van tornar les robes que els vestien i les corones i una modista d'Alaior va confeccionar les primeres robes de menorquí i menorquina dels nostres gegants.


Després de contar-nos aquesta preciosa història, que hem escoltat amb molta atenció, ens han mostrat el material amb què es fan els gegants: el cartó pedra. Els gegants estan fets d’aquest material des del cap fins a la panxa i la resta, és de llenya. 
Na Magda i na Rosa duien amb elles el ram de llorer i el pergamí que duu en Tomeu i el ram de flors i el ventall de na Guida. Hem agafat aquests objectes amb les nostres manetes i hem vist que són molt grossos!!  
També, ens han dit les mides i el pes dels gegants. En Tomeu medeix 3,25 metres i pesa 49 quilos i na Guida medeix 3,23 metres i pesa 46 quilos. Uf, són enormes!! En posar el metre a terra amb la mida de na Guida, hem necessitat na Han Na, en Cedric i en Pau i encara faltava més d’un pam.
Ens han explicat que els geganters són els que duen els gegants i amb ells, hi van també uns músics. Aquest grup, quan ha de sortir pels carrers amb els gegants, duen una vestimenta aposta, perquè així tothom sap que formen part de la colla: camia blau-cel, calçons blaus, esportives, mocador blau pel coll i una faixa negre a la cintura, per no fer-se mal l'esquena i els ronyons. A l'hivern duen una jaqueta grisa per si fa fred. A totes les prendes de roba hi ha marcat el logo dels gegants de Maó. 
Per acabar, no podia faltar la música i el ball i, amb el so de la gralla i el tamborí, hem cantat la cançó d’El Gegant del Pi i hem ballat com si duguéssim els gegants a sobre. Ha estat molt divertit!!
Ens han convidat per aquest divendres anar als Quarters de Santiago per veure els gegants i els capgrossos de Maó.
 Moltes gràcies, Magda i Rosa per fer-nos aquesta activitat tan polida i divertida! 
Aquí teniu l’enllaç al portal dels gegants de Maó. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada